SonTahlil

Tasarım politiktir.

7 Mayıs 2008 Çarşamba

Yurttan Tasarım Meseleleri (2)

Ulusal basında karşılaştığım günlük haberlerden, üzerine tasarımın da söyleyecek bir sözü olabileceğine inandıklarımı "Yurttan Tasarım Meseleleri" başlığı altında bu blog'a taşıyorum.

6 mayıs 2008, DİHA - İzmir'in Menemen'e bağlı Asarlık Beldesi'nde sokaklarda kanalizasyon olmaması vatandaşları isyan ettirdi. AKP'li Belediye Başkanı Alaattin Aksak'ın kendilerine "Siz DTP'ye oy veriyorsunuz. Gidin onlar yapsın kanalizasyonunuzu" diyerek hizmette ayrımcılık uyguladığı iddia edildi.

Genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan göç eden Kürtler’in yaşadığı Menemen’in Asarlık Beldesi’ndeki vatandaşların kanalizasyon sorunu yıllardır bir çözüme kavuşturulamadı. Göç ve yoksulluğun getirdiği sıkıntıların ardından, bir de en doğal kamu hizmetlerinden faydalanamayan vatandaşlar, AKP’li belediyenin yıllardır yaşanan kanalizasyon sorununu DTP’ye oy verdikleri için çözmediğini öne sürdü. Yeşilpınar mahallesinde ikamet eden vatandaşlar, kanalizasyon atıklarının mahalle kenarında kendiliğinden oluşan bir dereye biriktiğini, çocukların bu derede oynadığını ve yoksul kadınların da halılarını burada yıkadığına dikkat çekti. Hasta olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan vatandaşlar, sorunun bir an önce çözülmesini isterken, sorunu daha önce belediyeye ilettiklerini ancak hiçbir çözüm üretilmediğini kaydetti.

‘BAŞKAN AYRIMCILIK YAPIYOR’

Kanalizasyon sorunuyla karşılaşan birçok insan gibi evinin bahçesine çukur kazarak geçici önlemler alan Nedime Üste adlı vatandaş, belediyeye iletmek üzere defalarca imza topladıklarını, fakat şimdiye kadar hiçbir olumlu adım atılmadığını söyledi. Üste, Belediye Başkanı Alaattin Aksak’ın kendisine “Siz DTP’ye oy veriyorsunuz. Senin oğlun DTP yönetiminde, gidin onlar yapsın kanalizasyonunuzu. DTP’ye oy verenlere hizmet yok” dediğini öne sürdü. Atıkların biriktiği dere kenarında yaşayan Üste, koku ve zararlı canlıların yanı sıra mahalledeki çocukların sağlığının tehlikede olduğuna dikkat çekti. Üste, vatandaşlar olarak ellerinden gelen tüm demokratik haklarını kullandıklarını belirterek, belediye başkanı Aksak’ın Kürtlere ve özellikle DTP’ye oy verenlere ayrımcılık yaptığını belirtti.


-Kanalizasyon atıklarının mahalle kenarındaki dereye birikmesi, vatandaşları hasta olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.-


Yaklaşık 3 yıldır burada ikâmet eden 2 çocuk annesi Songül Üste, bir anne olarak çocuklarının sağlığından endişe duyduğunu belirtti. “Bu şartlarda yaşamaya hangi insan layık görülür? Baştakilere sesleniyorum” diyen Üste, sorunun bir önce yetkililer tarafından çözülmesini istedi. Üste, taleplerinin en doğal insan hakkı olduğunu vurgulayarak, “Biz kimseye yalvarmıyoruz. Belediye vatandaşların haklarını vermek zorunda. Ama Aksak, koltuğa sanki kendi kendine gelmiş. Bu millet onu oturttuğu gibi indirmeyi de bilir. Biz mahalleli olarak bu sorun çözülene, insanca yaşama layık görülene kadar bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

Etiketler: , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa