SonTahlil

Tasarım politiktir.

3 Mayıs 2008 Cumartesi

Yurttan Tasarım Meseleleri (1)

Ulusal basında karşılaştığım günlük haberlerden, üzerine tasarımın da söyleyecek bir sözü olabileceğine inandıklarımı "Yurttan Tasarım Meseleleri" başlığı altında bu blog'a taşıyorum.


Kuraklık Artık Kavga Sebebi
Birgün Gazetesi, 2 Mayıs 2008

Türkiye’nin genelinde olduğu gibi Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili olan kuraklık, farklı sorunlara neden olmaya başladı. Tarlalarını sulamak için su bulamayan köylüler, DTP’li İl Genel Meclisi üyelerinin yardımıyla kanserojen madde olduğu için geçen yıl yenilenerek tamamlanan 35 yıllık içme suyu şebekesinin borularını kırdı. İçme suyu borularının sulama boruları haline getirilmesinden dolayı su ihtiyaçlarını şebekelerden karşılayan Hazro, Silvan ve Bismil ilçelerine bağlı 15 köy susuz kaldı. Su sorunu köyler arasında kavga gerekçesi oldu.

ÇÖZÜM İÇİN TOPLANTI DÜZENLENDİ

Boruların çıkartılması ile su sorunu yaşadıklarını belirten Diyarbakır’ın ilçelerine bağlı 45 köyün muhtarı DTP Diyarbakır İl Genel Meclis üyeleri ve Beritan Aşireti Kooperatifi Başkanı Fazıl Yazıcı ile toplantı düzenledi. Toplantıda sorunların çözümü için 3 ilçeye bağlı 5 köy muhtarının yer aldığı bir heyet oluşturuldu. Su şebekesinin bulunduğu köylerde incelemelerde bulunacak olan heyet, su borularının kırılması ile başlayan sorunu çözmeye çalışacak.

KURAKLIK KÖYLÜLERİ ÇARESİZ BIRAKTI

Berti Aşireti Kooperatifi Başkanı Fazıl Yazici, kuraklık sorununa dikkat çekerek, “Su boruları bazı köylüler tarafından kırılmış. Bu nedenle, Bismil’e bağlı 15 köy susuz durumda. Köylerin yeniden suya kavuşması için, toplantı yaparak, heyet oluşturduk. Heyet önce köylülerle görüşecek. Ancak köylüler aynı tavrı devam ettirirse, yasal yollara başvuracağız” dedi. DTP’li İl Genel Meclis Üyesi Emine Özer de, Salat Suyu Şebekesi’nin yıllardır kullanılmadığını belirterek, “2004 seçimlerinde parti olarak İl Genel Meclisi’nde çoğunluğu sağlayınca projeyi tamamladık. O zaman anket yaptık köylüler arasında ve en acil sorunun su sorunu olduğunu tespit ettik. 14 aydır köylüler hiç su sorunu yaşamıyordu. 15 köy şuan borular kırıldığı için eski suyu kullanıyor. Bu sorunu en kısa sürede çözmek için çalışacağız” dedi. DİHA

Ankara’nın mahalleleri kanalizasyonsuz, susuz

Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde Büyükşehir Belediyesi sınırlarına girerek ‘mahalle’ statüsüne kavuşan bazı köylerde yaşayanlar, yerleşim bölgelerinde su ve kanalizasyon sorunu yaşadıklarını belirttiler. Gölbaşı’na bağlı Örencik Mahallesi Muhtarı Şavaş Karagöz, bölgelerindeki yerleşim birimlerinin su, kanalizasyon ve yol sorunu bulunduğunu söyledi. Kanalizasyon olmamasına rağmen buradaki vatandaşların su faturaları ile ‘atık su bedeli’ ödediğini kaydeden Karagöz, köydeki yolların da acilen bakıma alınmasını istedi. Hacılar Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar ise köyde su olmadığını ve çeşmelerinin kuruduğunu belirterek, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bir ‘mahalle’ olmalarına rağmen, bir çok sorunları bulunduğunu öne sürdüler. Hacılar’ın bitişiğindeki villalarda doğal gaz kullanıldığını, ancak mahalledeki hiç bir evde doğal gaz bağlanmadığını belirten vatandaşlar, yollarının çok bozuk olduğunu ve yetkililerin sorunlarına çözüm bulmalarını istediler. Gölbaşı Belediyesi Başkan Vekili Yakup Kurtoğlu ise 2008 yılı sonu itibariyle Gölbaşı’nda susuz ve kanalizasyonsuz mahallenin kalmayacağını vurguladı.

Etiketler: , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa