SonTahlil

Tasarım politiktir.

5 Mayıs 2008 Pazartesi

1 Mayıs ve Duvarın Anlattıkları

1 Mayıs'tan arta kalanlar adına manşetlere düşenlerden tekrar tekrar bahsetmeye gerek yok. Fotoğrafların gücünden bahsedildi, yaralı işçileri gösteren sahnelerden, biber gazının, tazyikli suyun yarattığı tahribatı belgeleyen karelerden.

Ancak aslında sadece 1 Mayıs'ta değil, her gün yaşanan başka bir şey var: Gizliden gizliye kendini gösteren tahammülsüzlük. En fazla da, solun dile getirdiği kavramlardan belki de insan doğasına en yakın olanlarına karşı: Örneğin devrim, örneğin eylem.

Devrim "resmi" dilde ihtilaldir, eylem ise fiil. Edebiyatta bile tahammül yoktur yani bu kavramlara. Yani bugünün Türkiyesi'nde hala yasaklılar, tabii ki eski '68 ve '78lilerin evlatlarının isimlerinde yaşamıyorlarsa.

Bu fotoğraf 2 Mayıs 2008 günü İstiklal Caddesi üzerindeki bir elektronik eşya mağazasının duvarını gösteriyor. Muhtemelen önceki günden kalan bir anı olan Devrim yazısının üzerine alelacele örtülen görsele bakın, tanıdık bir üçlü göreceksiniz: Bayrak, futbol topu ve şirket logosu. İster Ulusal Takım'a yaptıkları sponsorluğun yüzünden gerçekleşen bir tesadüf deyin, ister başka bir şey...

Ne olursa olsun, bu fotoğraf çok şey anlatıyor.

Etiketler: , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa